W dniu 10 kwietnia 2025 r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno- Wychowawczym
im. Świętego Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą odbył
się międzypowiatowy konkurs na „Najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną
i zdrową”. Tegorocznym hasłem przewodnim dekoracji stołów była kuchnia włoska. Była to XIII edycja konkursu. Głównym punktem był konkurs na najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową. Do konkursu przystąpiły zespoły z czterech szkół:
· Zespół Szkół Specjalnych im. Ks. Jana Twardowskiego w Grójcu,
· Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marii Grzegorzewskiej w Rawie Mazowieckiej,
· Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Matki Wincenty Jadwigi Jaroszewskiej w Jurkach,
· Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Świętego Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście Nad Pilicą.
Uczestniczące drużyny przygotowywały potrawy i dekorowały stoły
w budynku warsztatów szkolnych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Nowym Mieście nad Pilicą. Głównym motywem dekoracji stołu była kuchnia włoska
a potrawy nawiązywały do kuchni włoska.
Zespół Placówek Specjalnych z Rawy Mazowieckiej przygotował:
· Makaron ze szpinakiem
· Tiramisu
· Grzanki z mozarellą
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Jurek przygotował:
· Zapiekany makaron ze szpinakiem, pomidorami i mozarellą
Zespół Szkół Specjalnych z Grójca przygotował:
· Lazanię
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy z Nowego Miasta nad Pilicą przygotował:
· Makaron penne z rukolą, mozarellą i pomidorami suszonymi
· Panna cottę
Swoją obecnością uświetnili spotkanie Panie Inspektor Wydziału Edukacji i Zdrowia Powiatu Grójeckiego- Pani Barbara Orłowska i Pani Aneta Pacholczak, Pan Bartłomiej Swat- Pełnomocnika Zarządu Banku Spółdzielczego w Przysusze, Pana Rafał Pawlak właściciel Restauracji „Staromiejska” w Grójcu, Pan Witold Wójcik właściciel Redakcji MAZOWIECKA TV.
Po zapoznaniu się z zasadami tegorocznej XIII edycji konkursu, powołano jury
w składzie: Pani Barbara Orłowska, Pani Aneta Pacholczak, Pani Elżbieta Fałek oraz Pan Rafał Pawlak. Poziom konkursu, jak co roku, był bardzo wysoki. Dlatego jury jednogłośnie uznało, że wszystkie zespoły i ich potrawy z kuchni włoskiej zasłużyły na pierwsze miejsca.
Głównym patronatem konkursu był Starosta Powiatu Grójeckiego Pan Krzysztof Ambroziak, któremu serdecznie dziękujemy i liczymy na dalsze wsparcie. Dziękujemy
za wsparcie konkursu również Firmie „Folwark” z Jankowic, firmie FISKARS, Bankowi Spółdzielczemu w Przysusze, Telewizji internetowej „Mazowiecka TV” oraz Restauracji „Staromiejska” z Grójca.
XIII edycja konkursu na „Najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową” na warsztatach szkolnych Specjalnego Ośrodka
Szkolno-Wychowawczego im. Świętego Franciszka z Asyżu
w Nowym Mieście nad Pilicą